Hu | En
Facebook Youtube Instagram

Kiállítás

A Magyar Zene Háza föld alatti tere az állandó, az időszaki zenei kiállításoknak, illetve az úgynevezett hangdómnak ad helyet közel 2000 négyzetméteren. Az intézményben látható családbarát tárlatok eltérnek majd a hagyományos zenei kiállításoktól, a látogatók aktív bevonásával, játékosan, szórakoztatva adnak új ismereteket a zenéről. A kiállítások előszeretettel használják a technológia nyújtotta előnyöket, a hagyományos kiállítási tárgyak, az installációk, illetve az interaktív felületek egymást kiegészítve jelennek meg a tervek szerint.

Állandó kiállítás

Az állandó kiállítás hat fő témakör mentén mutatja be a magyar zene kiemelt szerepét az európai zenetörténet legfontosabb állomásainak részeként. A természet hangjaiból táplálkozó ősi ritmusoktól és a hang születésétől elindulva az élet körforgásán keresztül meséli el a magyar népzene jelentőségét. Ezt követően végighalad a legfontosabb zenetörténeti fordulópontokon, a kottaírástól a többszólamúság kialakulásán keresztül egészen a XX. századig, ahol a technológia szerepe a zenében is meghatározóvá válik.

A különböző korok hangjai és stílusai egy-egy ikonikus alkotó munkásságán és életén keresztül válik felfedezhetővé: betekintést ad például az opera mint műfaj kialakulásába Monteverdi szívhez szóló művein keresztül, bejárja az európai klasszikus zenei központokat például Mozart, Bach, Beethoven, Erkel és Liszt világának megismertetésével, feltárja Bartók és Kodály munkásságának jelentőségét, illetve megjeleníti a XX. századi kísérletezők szerepét is, mint Ligeti vagy Cage. A zenetörténeti séta korunk sokszínű könnyűzenéjének legfőbb mérföldköveinek bemutatásával zárul. A kiállítás részeként a látogató gyerekek és felnőttek különböző hangszereket is megszólaltathatnak és kipróbálhatnak.

img

Időszaki kiállítás

Míg az állandó kiállítás átfogó képet ad az európai zene történetéről, addig az időszaki kiállítótér lehetőséget nyújt a felmerülő zenei témakörök részletes kifejtésére: évente két-három alkalommal egy-egy korszak, műfaj vagy éppen emblematikus személy mélyebb megismertetését és bemutatását célozza meg. A Magyar Zene Háza azonban nem csak saját időszaki kiállításokban gondolkodik. Cél, hogy nagyszabású nemzetközi, zenei témájú utazó kiállítások is eljussanak hazánkba. A Magyar Zene Háza megnyitásával London, Párizs vagy Bécs mellett Budapest is bekerülhet a világ leglátogatottabb zenei tárlatait bemutató városok közé.

Elsőként az elmúlt fél évszázad hazai könnyűzenéjét bemutató tárlat szerepel az időszaki kiállítások tervei között. A kiállítás betekintést enged az 1950-1990-es évekig tartó korszak magyar könnyűzene világába, miközben kitekint a nyugati zenetörténeti fordulópontokra, mozzanatokra. A pártállami rendszer fullasztó légkörében működő zenei élet, a politika zenére gyakorolt hatása mellett a korszak legjelentősebb együtteseit, dalait hozza közel a látogatóhoz. Az időszaki kiállításon a legjelentősebb klubbok és koncerthelyszínek, sőt még a házibulik a látogatók bevonásával élednek újjá.

A Nemzeti Kulturális Alap által létrehozott Hangfoglaló könnyűzenei program támogatásával neves hazai szakemberekkel közösen történik a kiállítás kidolgozása, mely a magyar popzene fejlődését a Magyar Zene Házára jellemző, élményszerű megoldásokkal mutatja majd be.

Hangdóm

 

A Magyar Zene Házában egy hangdóm is helyet kap, amely egy különleges félgömb alakú kupola tér, ahol különleges látvány- és hangtechnikával hozunk létre különböző hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató, legyen az a természet hanga az Amazonas esőerdő közepén, egy tánc egy erdélyi lakodalomban vagy egy szimfonikus hangverseny élménye a new yorki Carnegie Hallban.

A hangdóm ötlete Karlheinz Stockhausentől származik, aki egy olyan gömb alakú koncerttermet épített, ami megteremtette a valódi háromdimenziós hangzásélményt. A Magyar Zene Háza hangdómjában a legmodernebb elektroakusztikai és látványtechnikai megoldásokkal, egy feszített kupola vásznon teremtünk majd különleges hang és vizuális élményt a látogatók számára.

img